лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Улюблена страва британців: м’ясний пиріг з картопляним пюре від Євгена Клопотенка

Ви знайдете насичений смаком та дуже ніжний пастуший чи то вівчарський пиріг в меню чи не кожного пабу Великобританії та Ірландії. Ця страва там дуже давно стала класикою. Його роблять з картопляного пюре та начинкою з м’ясного фаршу. Він дуже соковитий та легкий в приготуванні. Тому не дивно, що цей м’ясний пиріг швидко поширився практично всією Європою, так само як і відомий німецький цибулевий пиріг із сиром.

За давнім класичним варіантом у страву кладуть баранину, але рецепт з яловичиною теж доволі поширений. До того ж, яловичина більш звична для українців, тому в нашій версії м’ясного пирога я використовую саме її. До фаршу додають цибулю, інколи моркву, стебла селери чи горох для більшої поживності. Також до м’яса кладуть томатну пасту або вустерський соус, аби надати страві насиченого смаку. А для ніжності у верхній шар картоплі додають вершкове масло.



Звісно, у кожній родині чи закладі Великобританії та Ірландії існують свої інтерпретації страви, що мають власні особливості та секрети. Я пропоную приготувати найпростішу версію британського м’ясного пирога. Це чудовий варіант для обіду на кількох людей, котрий легко може стати окрасою будь-якого святкового столу.

Походження пастушого пирога з м’ясом

Вважається, що страва виникла в Ірландії ще у кінці 1700-х і початку 1800-х років, коли жінки втомилися від неекономного витрачання продуктів у їх родинах. Після прийомів їжі часто залишалося трохи м’яса та картоплі, які ніхто вже не хотів їсти, тому доводилося це викидати. Якась особливо раціональна та відповідальна господиня і придумала пастуший пиріг. Це була геніальна ідея – взяти залишки й створити неймовірне поєднання картопляного пюре з підпеченою, але ніжною скоринкою та ароматного шару фаршу всередині. Хто б міг подумати тоді, що це стане однією з найпопулярніших класичних страв?

В той час пастуший пиріг так сподобався людям, що поширився країною зі швидкістю блискавки, звісно, з деякими відмінностями. В залежності від начинки, пиріг називали домашнім, якщо готували з яловичиною, та пастушим, якщо використовували баранину. Зараз ця грань вже практично стерлася, але у деяких регіонах ще можна зустріти такі назви.

Інгредієнти

500 г яловичого фаршу
1 кг картоплі
1 ст. л. томатної пасти
1 ріпчаста цибуля
2 зубчики часнику
2 ст. л. соняшникової олії
1 яєчний жовток
2 гілочки свіжого чебрецю
50 г вершкового масла (+30 г для змащування форми та 30 г для змащування пирога)
сіль та перець до смаку

М’ясний пиріг вівчаря: покроковий рецепт

Крок 1

Ретельно помийте 1 кг картоплі та викладіть у каструлю. Залийте водою, додайте дрібку солі та варіть до готовності, це приблизно 25 хвилин. Дайте готовій картоплі трохи охолонути та очистьте від шкірки. Додайте 50 г вершкового масла, 1 жовток та потовчіть у пюре. Скуштуйте і посоліть до смаку.

Крок 2

Очистьте цибулину та зубчик часнику, подрібніть. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії та обсмажте їх до м’якості цибулі.

Крок 3

Викладіть на пательню 500 г яловичого фаршу та перемішайте лопаткою. Смажте на середньому вогні протягом 5 хвилин.

Крок 4

Додайте до фаршу 1 ст. л. томатної пасти та листочки 2 гілочок чебрецю. Посоліть та поперчіть до смаку.

Крок 5

Розігрійте духовку до 180 градусів. Форму для запікання натріть роздушеним зубчиком часнику та змастіть 30 г розм’якшеного вершкового масла.

Крок 6

На дно форми викладіть половину картопляного пюре, а зверху – яловичий фарш з цибулею, рівномірно розподіліть лопаткою.

Крок 7

Читайте також: Багато начинки та мало тіста: соковитий м’ясний пиріг від Євгена Клопотенка

На м’ясо викладіть другу половину картопляного пюре та розподіліть. Змастіть картоплю 30 г розм’якшеного вершкового масла. Поставте пиріг запікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 35 хвилин.

Готувати – це просто!скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: klopotenko.com  Переглядів: 241


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook