лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Національна литовська страва: цепеліни зі свининою від Євгена Клопотенка

Цепеліни, або цепелінай – національна литовська страва, яку на Батьківщині обожнюють буквально всі. Ви не знайдете жодного литовця, хто б не любив поласувати ними. І ми розуміємо, чому. Ніжна картопляна оболонка, соковитий фарш всередині, соус зі сметани та ароматна засмажка із сала та цибулі. Справжня смакота!

Загалом страви з картоплі у Литві доволі популярні. Цепеліни, як і картопляна запіканка Кугеліс, є своєрідними символами збору врожаю. Також ці страви дуже часто готують на різдвяні та новорічні свята.

Трохи з історії цепелінів

Попри те, що цепеліни є національною стравою Литви вже понад 150 років, вони не завжди мали таку назву. Спершу страва була відома як «гантелі», якщо перекласти буквально, але у 1900 році її перейменували на честь графа Фердинанда фон Цепеліна, який створив дирижабль. Відповідно змінилася і форма, раніше вона була трохи іншою.



Цепеліни доволі калорійні. Причина в тому, що страва була створена для того, аби нагодувати голодних робітників та забезпечити поживне харчування під час холодних литовських зим. Поєднання картоплі зі свининою, сметаною та салом – саме те, що потрібно. До того ж це дуже смачно.

Особливості цепелінів

Цікаво те, що для приготування цепелінів використовується суміш відвареної потовченої картоплі та сирої, натертої на дрібній тертці. Це допомагає утворити пружну та щільну крохмалисту оболонку, через яку не просочується м’ясна начинка.

З часом окрім класичного варіанту почали з’являтися авторські варіації. Деякі кухарі фарширують цепеліни сирною чи грибною начинкою, а в одному з ресторанів Вільнюса можна скуштувати цепеліни, начинені раками та политі оксамитовим шафрановим соусом.

Інгредієнти

400 г картоплі
1 велике яйце
1 цибулина
250 г свинячого фаршу
½ ч. л. меленого кмину
1 зубчик часнику
1 ст. л. борошна (+ додатково для присипки)
сіль та перець до смаку

Для заливки:
200 г сала
1 цибулина
сметана до смаку

Цепеліни: покроковий рецепт

Крок 1

Очистьте 400 г картоплі та розділіть на дві частини. Наріжте одну порцію великими шматками та відваріть протягом 20 хвилин до готовності, потім злийте воду і розімніть.

Крок 2

Другу частину картоплі натріть на тертці з дрібними отворами та покладіть у велику миску.

Крок 3

Ретельно відіжміть натерту картоплю руками або за допомогою кухонного рушника. Залиште 2 столові ложки рідини з картоплі, більше нам не знадобиться.

Крок 4

Вбийте у маленьку миску яйце та трохи збийте виделкою. Додайте до натертої картоплі потовчену та влийте 2 ст. л. картопляного соку. Додайте половину збитого яйця та 1 ст. л. борошна. Посоліть та поперчіть до смаку, ретельно перемішайте і відставте охолоджуватися, поки готуєте начинку.

Крок 5

Викладіть у миску 250 г свинячого фаршу, нарізану дрібними кубиками цибулину, другу половину збитого яйця, подрібнений зубчик часнику, сіль, перець та ½ ч. л. меленого кмину. Добре перемішайте.

Крок 6

Присипте робочу поверхню борошном. Розділіть тісто на 8 частин і викладіть на борошно. Сформуйте з картопляного тіста пласкі котлети товщиною приблизно 1 см.

Крок 7

Покладіть по 1 столовій ложці начинки в середину кожної котлети, потім обережно потягніть тісто вгору та навколо, щоб укрити свинину та сформувати вареник. Покатайте його у руках, присипаних борошном, аби отримати фірмову форму цепеліна. Повторіть з рештою котлет і начинкою.

Крок 8

Налийте воду у широку ємність та доведіть до кипіння, потім зменште вогонь. Води має бути стільки, щоб вона доходила приблизно до половини висоти цепелінів. Обережно опустіть цепеліни, накрийте кришкою і варіть, акуратно перевертаючи, приблизно 10 хвилин.

Крок 9

Наріжте 200 г сала спочатку слайсами, а потім тонкими смужками. Цибулю очистьте та наріжте тонкими чвертькільцями.

Читайте також: Рецепт-провокація: вареники з макаронами та шкварками від Євгена Клопотенка

Крок 10

Обсмажте сало на сухій пательні та через кілька хвилин додайте цибулю. Смажте все разом до м’якості цибулі. Готові цепеліни посипте салом з цибулею та подавайте зі сметаною.

Готувати – це просто!скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: klopotenko.com  Переглядів: 530


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook