лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Для імунітету, здоров’я очей та загоєння ран. Чим корисна молода кропива

Навесні кропива з’являється однією з перших поміж іншої зелені. Не бачу перешкод, щоб одягнути гумові рукавички та нарвати багацько, аби вистачило і на зелений борщ з кропивою, і на начинку для пиріжків та пухких вареників, і потушкувати із вершками та заварити чай. А інколи її навіть можна купити у бабусь біля супермаркетів.

Кропива не має яскравого смаку, а ледь кисленький, і молода найсмачніша, тому встигніть поїсти до того моменту, як на рослині почнуть з’являтися квіточки – приблизно середина травня. Припущу, що багато хто подумав, що кропива – це пекучий бур’ян, навіщо ходити та шукати її? По-перше, для отримання нових смакових вражень, а по-друге, ця рослина дуже корисна. І я поділюся з вами, що цікавого знайшов про її лікувальні властивості.



Користь молодої кропиви

В 100 г кропиви всього 33 калорії, а також чимало вітамінів А, С та К та клітковини.

Клітковина для роботи шлунково-кишкового тракту

Добова норма клітковини для дорослої людини має бути 20-35 г. Вона необхідна для злагодженої роботи шлунково-кишкового тракту, здорового мікробіому кишківника (корисних бактерій) та уповільнює засвоєння глюкози, а відтак, слугує профілактикою діабету другого типу. В 100 г кропиви міститься 7 г клітковини. Разом з іншими продуктами, такими як овочі, фрукти, злакові тощо ви отримаєте свою добову норму та користь для організму.

Містить більше вітаміну С, ніж лимони

Якби сезон кропиви був взимку, напевно, ця рослина була б популярнішою за лимони, бо містить вітамін С, а він традиційно вважається важливим помічником у боротьбі з простудними захворюваннями та у зміцненні імунітету. Також вітамін С потрібен для підтримки здоров’я шкіри, кровоносних судин, кісток та хрящів. Тільки уявіть, в 100 г лимона міститься 40-60 мг вітаміну С, а в кропиві – 300 мг. Це навіть більше, ніж в обліписі, яка містить 200 мг. Якщо ви п’єте чай з кропиви, заливайте гарячою водою від 50-60 градусів та не більше, ніж на 10 хвилин, задля збереження вітаміну С. Вищі температури призводять до його руйнування.

Містить чимало вітаміну А

Вітамін А дуже важливий для підтримки здоров’я очей, сповільнення процесів старіння та нормалізації обміну речовин. Є дані, які підтверджують його профілактичну дію на розвиток деяких видів раку. Вітамін А міститься в продуктах рослинного походження у формі каротиноїдів, які наш кишечник перетворює безпосередньо на сам вітамін. Його добова норма залежить від віку – чим старша людина, тим організму необхідно більше вітаміну А:

9-13 років – 600 мкг;
14-18 років – 900 мкг у хлопців, та 700 мкг у дівчаток;
19-50+ – 900 мкг у чоловіків, та 700 мкг у жінок.

Кропива є гарним джерелом вітаміну А, в 100 г міститься приблизно 50 мкг.

Калій для роботи серцево-судинної системи

Калій необхідний для нормальної роботи серцево-судинної системи та системи кровообігу. Щоденно дорослі мають отримувати 3500-4700 мг калію. В 100 г кропиви є 334 мг цього мінералу, а разом з іншими продуктами, багатими на нього, як-то: запечена картопля, топінамбур, червона квасоля та коричневий рис ви наберете свою норму та зробите раціон цікавим та різноманітним.

Гарне джерело вітаміну К

Вітамін К міститься у всьому організмі, включаючи печінку, мозок, серце, кістки та підшлункову залозу. Він допомагає виробляти чотири з тринадцяти білків необхідних для згортання крові, що запобігає постійній кровотечі з ран, щоб вони могли гоїтися. Деякі дослідження показали, що збільшення споживання вітаміну К пов’язано з нижчою частотою переломів шийки стегна та низькою щільністю кісток. Норма вітаміну К різна для вікових груп. З 14-18 років – це 75 мкг, а з 19+ для жінок – 90 мкг, а для чоловіків – 120 мкг. В 100 г кропиви міститься кілька добових норм – 498 мкг.

Як правильно готувати кропиву

Кропива боляче «кусається», а місце укусу потім ще довго свербить. Тому обривайте її в гумових рукавичках, потім складайте в ємність та заливайте окропом на 2-3 хвилини. Після цього відкиньте на друшляк та промийте під холодною водою. Тепер можете готувати улюблені страви.

Щоб кропива зберегла більшу частину своїх корисних властивостей, її не варто не піддавати довгій термічній обробці. Тушкувати або варити треба до трьох хвилин.

Читайте також: Допомога вашим віям. Як зупинити випадіння та збільшити об’єм

Кому треба вживати кропиву з обережністю?

Через високу кількість вітаміну К кропива може згущувати кров, що важливо знати тим, у кого підвищене згортання крові. Також лікарі кажуть, що обережними треба бути тим, хто має каміння в жовчному міхурі, варикоз та нирковокам’яну хворобу. Але навіть здоровим людям треба знати міру та спостерігати за сигналами організму, бо надмір може призвести до появи алергії. І звісно, ніякого самолікування. Ми з вами просто готуємо смачні та корисні страви, додаючи нові та цікаві інгредієнти. А лікуватися будемо лише у фахівців.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: klopotenko.com  Переглядів: 311


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook