лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Лептоспіроз: 5 головних запитань про цю "хворобу відпочинку"

Лептоспіроз: 5 головних запитань про цю "хворобу відпочинку"
На лептоспіроз найчастіше хворіють влітку після купання в прісних водоймищах. Як захиститися від цієї небезпечної хвороби?

Влітку хочеться наповнитися сонцем, теплом та позитивом. І так не хочеться хворіти. На жаль, є кілька хвороб, які найчастіше чатують на нас саме влітку. Наприклад, ботулізм та лептоспіроз.

Що таке лептоспіроз

У цього захворювання є кілька назв, які дають розуміння, що це за хвороба. Так, його називають:



собачою або щурячою лихоманкою (саме ці тварини є його головними розповсюджувачами),
водяною лихоманкою (найчастіше зараження відбувається через воду);
семиденною лихоманкою (температура може триматися 7 днів, а іноді навіть людина може температурити і 10 днів).

А ще лікарі охрестили лептоспіроз "хворобою відпочинку". Бо, саме відпочиваючи, ми найбільше контактуємо з водою: плаваємо, займаємося водними видами спорту, рибалимо.

Важливо! Лептоспіри чудово почуваються саме в прісній воді. Тому найбільший ризик підхопити лептоспіроз у річці чи озері.

Але водойми, на жаль, не єдине джерело зараження. За словами лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, лептоспіри живуть також і у вологому ґрунті при температурі 22 градуси та вище. Можуть вони бути й у калюжах. Так що не варто по них шльопати босоніж, хоч би як це романтично виглядало.

Які основні симптоми захворювання?

Спочатку лептоспіроз може проявлятися як звичайна застуда: виникає температура, кашель, першіння в горлі.

Запідозрити недобре допоможуть кілька характерних симптомів. За словами лікаря-інфекціоніста Світлани Федорової, це перш за все біль у литкових м'язах. Причому він посилюється при пальпації.

Через виражений біль у м'язах іноді хворі навіть не можуть встати, каже Ольга Голубовська.

Також експерт звертає увагу на те, що больовий синдром у м'язах живота іноді буває такої інтенсивності, що імітує гострий живіт.

Склери можуть червоніти чи жовтіти, темніти сеча. Один із найнебезпечніших симптомів, за словами Світлани Федорової, є зменшення кількості сечі. Річ у тім, що смертельним ускладненням лептоспірозу є розвиток ниркової, рідше — нирково-печінкової недостатності.

Як лікується лептоспіроз?

При найменшій підозрі на лептоспіроз (наприклад, ти знаєш, що тиждень тому плавала з ранкою на нозі в озері) терміново потрібно звернутися до сімейного лікаря. Розкажи, де плавала, як відпочивала. Зібравши анамнез, він зрозуміє, чи потрібно відправляти тебе на огляд до лікаря-інфекціоніста.

Дуже важливо вчасно розпізнати лептоспіроз. За словами Ольги Голубовської, лептоспіри чутливі до основних антибактеріальних препаратів. Тобто лептоспіроз можна вилікувати антибіотиками. І чим раніше їх дати, тим більше шансів уникнути тяжкого перебігу захворювання та смерті. А летальність при лептоспірозі становить 10-15%, що зовсім немало.

Як захиститись від цього захворювання?

Для проникнення лептоспір досить незначних ушкоджень шкіри та слизових. Тому не заходь у воду, якщо в тебе є порізи, садна або почалися критичні дні. Крім того, за словами Ольги Голубовської, інфікування можливе навіть через кон'юнктиву. Простими словами через очі. Тому не варто навіть чіпати воду у водоймі, біля якої висить табличка "Обережно, лептоспіроз!". Тому що потім можна потерти руками очі і так заразитися цим небезпечним захворюванням.

Якщо шкіра ціла і неушкоджена, лептоспіроз має запасний вхід. Це наш рот. Тому тримай його на замку, коли плаваєш у прісній водоймі.

Після запливу в річці чи озері обов'язково прийми душ. І якщо побачиш хоч найменшу подряпину, одразу ж оброби її антисептиком.

Також лептоспірозом можна заразитися, з'ївши, скажімо, погано помите яблуко, повз яке пробігала хвора мишка і яке вона "помітила". Тому ретельно мій усе, що відправляєш собі до рота.

Якщо вже довелося прогулятися по калюжах, прийшовши додому, ретельно вимий не тільки ноги, а й взуття.

Пам'ятай, що носієм лептоспірозу можуть бути домашні собаки, гризуни та навіть рептилії. Тому після догляду за своїм улюбленцем також завжди добре мої руки.

Читайте також: Що робити, якщо вкусив кліщ

Якщо у тебе є собака і вона дуже любить плавати в річці, озері і, звичайно, п'є звідти воду, якщо ти з вихованцем живеш десь у селі, на дачі, то варто вакцинувати його від лептоспірозу. А ось специфічна профілактика людям та дітям з 8 років проводиться, за словами Ольги Голубовської, убитою вакциною лише за епідеміологічними показаннями. Наприклад, коли у регіоні є спалах лептоспірозу.
скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: tochka.net  Переглядів: 382


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook