лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Ботулізм: все, що потрібно знати про цю «біологічну зброю»

Ботулізм: все, що потрібно знати про цю «біологічну зброю»
Якщо ти обожнюєш в'ялену рибку та консерви, почитай цю статтю. У такому разі варто знати про більший ботулізм, щоб не стати його жертвою.

Ботулізмом ми ризикуємо захворіти цілий рік. Взимку і в міжсезоння його жертвами стають любителі консервації, а влітку найчастіше ті, хто захотів поласувати в'яленою рибкою. Не стало винятком і це літо. Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у м. Києві у столиці зафіксували випадок ботулізму у Дарницькому районі. Жінка купила 2 липня у магазині в'ялену рибу, зараз її життя намагаються врятувати лікарі.

На жаль, ботулотоксини можуть бути не тільки у рибі, але ще у великому переліку продуктів. Де «ховається» небезпечна отрута? Як не стати жертвою ботулізму? Як відбувається його лікування? Відповіді на ці запитання читай у нашій статті.



Що таке ботулізм

Це харчове отруєння ботулотоксином, мабуть, найсильнішою із усіх відомих природних отрут.

Його виробляють бактерії Clostridium botulinum. За словами лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, ботулотоксин: у 10 млн. разів сильніший за ціаністий калій (!),

у 375 000 разів сильніше отрути гримучої змії (!);
-доза токсину типу А 6 мг може вбити 60 мільярдів білих мишей масою 12 тонн (!);
- половина мікрограма вбиває людину, а 1 грама достатньо, щоб убити 2 млн людей.

У яких продуктах найчастіше міститься ця отрута

Збудники ботулізму дуже поширені у природі. Але при цьому нам пощастило, що ця зараза міститься лише у певних продуктах. За словами Ольги Голубовської, ботулізм можна заразитися при вживанні:

в'яленої, копченої або слабопросоленої риби,
ковбаси, буженини,
м'ясних, рибних, овочевих, грибних консервів.

Найчастіше випадки ботулізму фіксуються при вживанні продуктів домашнього приготування, але іноді трапляється, що людина хворіє і після того, як з'їла, наприклад, консерви або рибу, куплену в магазині.

Так що, якщо у когось є ілюзії, що свою рибу їсти не можна, а куплену в магазині можна, негайно позбавтеся їх. Наразі магазини можуть закупити рибу, куплену на стихійному ринку, запевняє лікар-інфекціоніст.

На жаль, на око визначити, чи є ботулотоксини в консервах чи рибі практично неможливо. Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, за словами Ольги Голубовської, може не змінювати їх смакові властивості. Хоча іноді герметично закриті банки під дією збудника можуть здутися.

Симптоми ботулізму

Ботулотоксини блокують нервові функції і можуть призводити до дихального та м'язового паралічу. Людина не може рухатися, дихати і, якщо їй не буде надано вчасну допомогу, вмирає.

Ранніми симптомами ботулізму, за даними ВООЗ, є:

сильна стомлюваність,
слабкість та запаморочення,
порушення зору,
сухість в роті,
утруднені ковтання та мова.

Можуть також мати місце блювання, діарея, запор та здуття живота. У міру прогресування хвороби може з'являтися слабкість у шиї та руках, після чого уражаються дихальні м'язи та м'язи нижньої частини тіла. Температура не підвищується та втрати свідомості не відбувається. Як запевняє Ольга Голубовська, чим раніше виявляються симптоми отруєння ботулотоксинами, тим складнішим буде перебіг захворювання.
Лікування ботулізму

Для лікування захворювання життєво необхідне введення сироваток/імуноглобулінів. Чим раніше це буде зроблено, тим краще. За словами Ольги Голубовської, єдиним дієвим методом допомогти хворим на ботулізм і не допустити дихальних розладів є швидке введення потрібного препарату.

На жаль, в Україні війна. У деяких регіонах не те що отримати сироватку, дістатися лікаря неможливо. У спокійніших регіонах може не вистачати як препаратів, так і лікарів у палатах інтенсивної терапії, які у разі відсутності сироватки могли б допомогти за допомогою штучної вентиляції легень. Загалом, хворіти на ботулізм у будь-які часи важко, а в умовах війни тим більше. Тому зараз дуже важливо стежити за тим, що ти собі відправляєш до рота.

Профілактика ботулізму

В ідеалі краще взагалі відмовитися від продуктів, які потенційно можуть містити ботулотоксин. Проходь повз бабусь, які торгують домашньою консервацією. Ти не знаєш, як ретельно вони стерилізували банки та мили овочі. Якщо і їсти консервовані огірочки, то власного приготування або маминого/бабусиного.

Не купуй кров'яну, ліверну ковбасу, солону чи копчену рибу, буженину, консервовані гриби у випадкових людей.

Читайте також: Хруст у шиї: чому це відбувається і що робити

Пам'ятай, ботулотоксин вбиває лише 10-хвилинну кип'ятіння. При цьому, як стверджує Ольга Голубовська, м'ясо має бути нарізане шматками не більше ніж 2 см.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: tochka.net  Переглядів: 303


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook