лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Кропив'янка: лікар розповіла, як лікувати захворювання

Кропив'янка: лікар розповіла, як лікувати захворювання
Як проявляється кропив'янка і чи можна її лікувати вдома — відповідає дематовенеролог Олександра Барчук..

Кропив'янка є одним з найпоширеніших шкірних захворювань. Іноді її називають "кропивною лихоманкою", "кропивним висипом", "уртикарією". Але по суті це дерматит алергічного походження.За підрахунками медиків, з нею стикається кожна третя людина у світі. Назва захворювання неспроста нагадує рослину, адже головним симптомом кропив'янки є почервоніння на шкірі, пухирі, що сверблять, які зазвичай виникають після контакту з кропивою. Для того, щоб дізнатися більше про захворювання ми звернулися за консультацією до лікаря дерматовенеролога і трихолога Олександри Барчук з Smart Medical Center.



Кропив'янка: види і як проявлется

Кропив'янка має дві форми: гостру і хронічну. При гострій кропив'янці пухирі розвиваються до 6 тижнів, при хронічній — понад 6 тижнів. Своєю чергою гостра ділиться на спонтанну та індуковану.

У кожної з форм кропив'янки симптоми трохи розрізняються, однак незмінними залишаються почервоніння на шкірі та сильний свербіж.

Під час гострої кропив'янки на тілі людини з'являються червоні опуклі пухирі, які дуже сверблять. Гостра форма кропив'янки, як правило, виникає після контакту з алергеном і швидко проходить.

У разі хронічної форми кропив'янки симптоми не яскраво виражені: висип більш світлого кольору, сильний свербіж, також хворий може відчувати нездужання, слабкість, підвищується температура, можуть початися головні болі, нудота.

Папульозна форма кропив'янки має наступні симптоми: наявність тривалий час висипань, які переходять в стан папул і мають червоно-бурий колір. Найчастіше стійкою папульозною формою страждають жінки.

Де розташовані запалення під час кропив'янки

Запалення і пухирі під част кропив'янки найчастіше зустрічаються на руках, пальцях і тильних сторонах долонь. Також пухирі можна спостерігати в місцях згинів суглобів і жирових складках, а іноді висип локалізується на ногах, сідницях, спині і животі. Часом висипання зустрічаються навіть на обличчі.

симптоми кропив'янки

Основні симптоми кропив'янки — почервоніння на шкірі та сильний свербіж. © Romina Farías, unsplash.com

Причини виникнення кропив'янки

Основною причиною виникнення кропив'янки у дітей і дорослих є алергія. Основні причини кропив'янки:

прийом деяких лікарських препаратів,
вживання продуктів, що містять алергени,
збої в роботі імунної системи,
вплив факторів навколишнього середовища.

Олександра Барчук
дерматовенеролог

погляд експерта


Кропив’янку можуть викликати будь-які алергени. У кожного з нас є різний набір алергенів, які можуть або повторюватися, або ні — це дуже індивідуально. Тому сказати, наприклад, що на арахісову пасту у всіх буде кропив’янка — просто не можна.

Лікування кропив'янки

Ми наполегливо рекомендуємо у разі виявленні симптомів звернутися до свого лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням. Як правило, лікування кропив'янки починається з можливого виключення причин виникнення захворювання. Так, якщо людина приймає деякі ліки, які могли викликати захворювання, прийом їх виключають, також пацієнтам рекомендують уникати стресів і переохолоджень. Хворим також призначають дієту, яка виключає можливі алергени і призначають антигістамінні препарати. Пацієнти, у яких кропив'янка супроводжується набряком Квінке (ангинабряк), потребують негайного лікування з внутрішньовенним введенням адреналіну, преднізолону і інгаляцій кисню.

Олександра Барчук
дерматовенеролог

погляд експерта


Кропив’янку можна лікувати вдома самостійно, але я б не радила нікому цього робити, тому що, як і з іншими захворюваннями краще віднестися уважніше, ніж недогледіти. Я рекомендую звернутися до спеціаліста. Лікувати кропив’янку дуже легко — потрібно правильно виписати антигістамінні ліки. Термін, на який призначаються ліки, залежить від форми захворювання, його ступеня та як воно протікає. Враховуючи ці показники лікар також може призначити ще додаткові ліки. В екстреній ситуації, якщо ви бачите, що у вас пішла алергія і у вашій домашній аптечці є антигістамінні засоби, ви можете їх приймати. Якщо після них стан покращився — добре, але якщо ж після вживання антигістамінних ліків подразнення не зникають, то варто звернутися до лікаря.

Хто в групі ризику і яка профілактика?

Люди, які страждають алергією, більш схильні до розвитку кропив'янки. Якщо у тебе вже є якась інфекція або проблеми зі здоров'ям, ти можеш бути більш вразлива для кропив'янки.

Прості зміни у твоєму способі життя можуть допомогти запобігти повторенню кропив'янки в майбутньому. Якщо у тебе алергія і ти знаєш, які речовини її викликають, лікар порекомендує уникати будь-якого можливого впливу цих факторів. Щеплення від алергії — ще один варіант, який може допомогти знизити ризик повторного виникнення кропив'янки.

Читайте також: Опік борщівником: який має вигляд і чим лікувати

Уникай також місць з високою вологістю або носіння тісного одягу, якщо у тебе недавно була кропив'янка.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: tochka.net  Переглядів: 310


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook