лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Субфебрильна температура: що це, чому вона виникає

Субфебрильна температура: що це, чому вона виникає
Розповідаємо, як діяти, якщо стрілка термометра "скаче" то вгору, то вниз.

Температура тіла — це комплексний показник теплового стану організму. Загальновідома істина: нормальна температура тіла - 36,6 градусів за Цельсієм. Однак сучасна медицина довела, що кожна людина має свою норму, вона може триматися в інтервалі від 35,9 до 37,2°C. Приводом для занепокоєння може бути підвищення температури від 37.2 до 37.9 — це називається субфебрильна температура. Нерідко вона пропадає так само несподівано, як і утворюється, але через певний період повертається.



tochka.net розповість, як її розпізнати, які причини її появи, і як діяти, якщо стрілка термометра "скаче" то вгору, то вниз.

Що таке субфебрильна температура, субфебрилітет

Температура тіла до 38 ° С, яка не є наслідком застуди або інших захворювань, називається субфебрильною. Вона може приходити в норму протягом доби: підніматися або зникати ближче до вечора в залежності від біоритмів, фізичного навантаження, гормонального фону, емоційного стану.

Стабільне підвищення температури, яке зберігається протягом декількох днів, - певний "дзвіночок", що сповіщає нас про те, що імунна система дала збій і в організмі присутній запальний процес або потрапила інфекція, вірус.

Тривале підвищення субфебрильної температури носить назву - субфебрилітет невідомої етіології. Такий стан може тривати кілька місяців. Наявність субфебрілітету свідчить про уповільнений запальний процес в різних органах і системах, частіше - в сечостатевій та бронхо-легеневій.

У нормі субфебрилітет може бути у жінок в період менструацій, менопаузи, у вагітних, а також у спортсменів, які посилено готуються до змагань.

Зберігається субфебрилітет при нервовому перенапруженні, тривалому стресі. Підраховано, що в 70 - 80% випадків, затяжний субфебрилітет зустрічається у молодих жінок з ознаками астенії, у тих, хто страждає від підвищеної стомлюваності, слабкості, дратівливості, нервозності, має порушення сну та інші психопатологічні розлади.

Причини субфебрильної температури у дорослих і дітей

Виявити причини виникнення субфебрильної температури досить складно, і процес пошуків може зайняти кілька тижнів. Необхідно провести діагностику всього організму.

Серед основних причин субфебрильної температури у дорослих виділяють:

анемію;
наявність кишкових паразитів, кишкова інфекція;
туберкульоз;
ВІЛ-інфекцію та СНІД;
токсоплазмоз;
вегетосудинну дистонію;
сепсис;
захворювання щитовидної залози;
захворювання сечостатевої системи;
захворювання органів дихання (тонзиліт, бронхіт, пневмонія);
деякі захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, коліт);
аутоімунні захворювання (червоний вовчак, ревматоїдний артрит, хвороба Крона);
зміни гормонального фону (вагітність, менструація, менопауза, овуляція, лактація);
онкологічне захворювання;
гепатити В і С;
мононуклеоз;
алергію;
медикаментозну терапію.

Субфебрильна температура у дітей і підлітків може виникнути з інших причин, спостерігається в період активного росту з 8 до 14 років. У малюків до року субфебрилітет пов'язують також з вакцинацією. Нерідко субфебрилітет фіксується при аденоїдиті, проблемах з зубами, інфекціях в носоглотці, запаленні мигдалин. Іноді зустрічаються вроджені патології, що викликають підвищення температури.

Дуже часто субфебрильна температура є результатом перенесеної дитиною хвороби, вірусу. Тому "температурний хвіст" (до 37,2°С) - нормальне явище протягом декількох днів і навіть тижнів після ГРВІ. Підвищення температури у дітей супроводжується переважно млявістю.

Обстеження при субфебрильній температурі

Не можна пустити ситуацію на самоплив і чекати, поки субфебрильна температура зникне сама собою. Треба обов'язково шукати причини її виникнення і зайнятися лікуванням. Єдиний вихід - звернутися за допомогою до сімейного лікаря, який призначить біохімічні аналізи і апаратну діагностику організму. Терапевт може порадити звернутися до вузьких спеціалістів — ендокринолога, інфекціоніста, хірурга, невропатолога, отоларинголога, кардіолога і т. Д.

Якщо виявлений субфебрилітет, показані біохімічні дослідження, а саме: загальний аналіз крові, аналіз крові на цукор, загальний аналіз сечі, аналізи на гормони щитовидної залози. Також необхідно зробити флюорографію, УЗД щитовидної залози і внутрішніх органів, ЕКГ, дослідження на статеві інфекції, рекомендують пройти огляд у стоматолога.

Читайте також: Названі ліки, які не варто купувати під час війни

Зрозуміти, чи пов'язаний субфебрилітет з інфекцією, можна зробивши аспіриновий тест. Необхідно прийняти жарознижуюче і, якщо реакція на нього позитивна, значить причина субфебрилітету — інфекція. Коли температура не знижується, значить причина в іншому, і треба обов'язково її виявити.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: tochka.net  Переглядів: 827


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook