лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Як зробити сиров'ялене м'ясо: корисні поради та 3 перевірених рецепти

Як правильно сушити м'ясо і яких помилок не можна допускати - читайте в нашому матеріалі.

На свята або просто так можна побалувати себе і приготувати в'ялене м'ясо в домашніх умовах. До того ж, в'ялене м'ясо зберігається набагато довше за свіже. Зовсім необов'язково купувати готовий продукт у магазині - технологію його виробництва освоїть кожен, якщо дотримуватиметься наших рекомендацій.

В'ялене м'ясо - види і способи

Технологія в'ялення м'яса - це древній спосіб його збереження. Раніше, коли мисливець приносив додому цілу тушку тварини, потрібно було приготувати її так, щоб вона "прожила" якомога довше. Саме тоді і придумали її сушити. Завдяки природним консервантам у вигляді спецій і приправ, а також заходам обережності, у вас вийде зробити смачний і безпечний продукт.



Варто пам'ятати, що для в'ялення краще купувати яловичину або птицю. Щодо свинини досвідчені господині висловлюються скептично - вона більше схильна до зараження паразитами, а процес в'ялення не передбачає теплової обробки. Якщо вже ви вирішили, що хочете засушити саме свинину, купуйте м'ясо тільки у перевірених постачальників і дотримуйтесь технології.

Всього існує 3 способи в'ялення м'яса:

мокрий;
сухий;
комбінований.

У першому випадкувам потрібно:

нарізати м'ясо товстими шматками (500-800 гр);
приготувати розсіл (на 1 л. води - мінімум 5 ст. л солі, 1 ст. л цукру, 5 шт запашного перцю, 4-5 шт лаврового листа);
прокип'ятити суміш, остудити і процідити;
розсіл вилити в скляну тару, опустити туди м'ясо і поставити в холодильник на 3 доби, періодично перевертаючи шматки;
витягнути м'ясо і поставити під гніт на 1 годину, щоб видалити зайву вологу.

Другий метод засолювання вимагає наступних дій:

нарізане шматками м'ясо викласти в ємність;
засипати сіллю так, щоб вона повністю покрила м'ясо (деякі господині додають 1-2 ложки коньяку);
поставити в холодильник на 3-4 доби, іноді перевертаючи шматки;
дістати м'ясо, обмити і просушити.

Третій спосіб - комбінований-унікальний такими діями:

м'ясо, нарізане на шматки по 500-800 гр, витримати в сольовому розчині, як в "сухому" методі;
потім вимочити в суміші 10-12 годин (червоний винний або яблучний оцет - 150-200 гр, сіль - 1 ст. л на 1 л. рідини, подрібнений часник);
дістати з розчину і накрити тканиною, щоб вона ввібрала в себе зайву рідину.

Після проведених маніпуляцій ви можете приступати до в'ялення м'яса за обраним рецептом.

В'ялене м'ясо - свинина

свинина - 1 кг;
сіль - 100 гр;
перець, спеції - за смаком.

Цілий шматок м'яса промити під проточною водою, обсушити і натерти сіллю так, щоб вона повністю покривала свинину. Викласти шматок в скляну або керамічну ємність - металевий посуд використовувати не варто, так як може наступити процес окислення. Зверху покласти тарілку і поставити вантаж, прибрати м'ясо в холодильник на 3 доби, періодично повертати його.

По закінчення цього часу дістати м'ясо і промокнути від залишків розсолу. Щедро натерти спеціями, скласти марлю в три шари і щільно обернути нею свинину. Перев'язати товстою мотузкою або шпагатом і підвісити в прохолодному місці на 5-7 днів.

В'ялене м'ясо - яловичина

Вирізка яловичини - 1 кг
Сіль - 70 гр + 1 ч. л
Пажитник - 5 ч. л
Паприка - 3 ч. л
Часниковий порошок - 2 ч. л
Кайенский перець - 2-3 шт

Яловичину покласти в скляну ємність, натерти сіллю, загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник на 3 дні. Кожен день потрібно діставати м'ясо, знову натирати сіллю і зливати рідину.

На четвертий день покласти м'ясо в ємність з холодною водою і залишити вимочуватися на 3 години. Грати духовки накрити паперовими рушниками, викласти м'ясо, зверху ще раз застелити рушники і поставити обробну дошку разом з вантажем. У такому положенні м'ясо повинно провести 1-1.5 години. Обв'язати яловичину ниткою і підвісити в холодному приміщенні на 3 доби.

В окремій мисці змішати всі спеції і окріп, щоб вийшла густа паста. Дочекатися, поки охолоне, і обмазати нею яловичину. Періодично оновлювати шар, щоб м'ясо добре просочилося, і залишити на 1.5-2 тижні. Після цього можна подавати до столу.

Бастурма з курки

Куряче філе - 500 гр
Сухі спеції - 2 ст. л
Сіль - 2 ст. л

Куряче філе промити, обсушити, покласти в скляну ємність, ретельно натерти сіллю і залишити в холодильнику на 12 годин. Дістати птицю, промити і обсушити паперовими рушниками.

Читайте також: Три рецепти неперевершеного м’яса по-французьки

Натерти курку спеціями з усіх боків, обернути марлею в кілька шарів і щільно перев'язати нитками. Покласти в холодильник на 12 годин, а потім прибрати на балкон на 2-5 днів. По закінчення цього часу можна нарізати і пробувати.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: unian.ua  Переглядів: 1 004


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook