лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Як зрозуміти, що головний біль – це мігрень

Мігрень – один із найпоширеніших типів головного болю. При цьому частіше вона виникає у жінок, ніж у чоловіків. Як зрозуміти, що це не звичайний головний біль, та як діяти при мігрені – розповідаємо у матеріалі.

За статистичними даними, від мігрені страждають 10 – 20% населення. Серед них: 1 з 5 жінок та 1 з 15 чоловіків мають хронічну форму цієї недуги. І хоч жінки й частіше хворіють, але у дитячому віці мігрень проявляється більше у хлопчиків, ніж у дівчаток.

Інша назва мігрені – гемікранія. Люди часто описують це неврологічне захворювання як сильний пульсуючий, нападоподібний головний біль з одного боку (інколи болить уся голова), який супроводжується іншими неприємними симптомами.

У середньому віці тяжкість хвороби досягає піку, але згодом, після 60 років, перебіг стає слабшим.

{bannere_news}

Основні ознаки мігрені

У різних пацієнтів симптоми захворювання можуть дещо відрізнятися. Основна ознака хвороби – сильний головний біль, що виникає в лобовій частині голови та може тривати від 4 до 72 години.

Крім цього, мігрень може супроводжуватись додатковими симптомами:

нудотою,
блюванням,
підвищеною чутливістю до звуків та світла,
підвищеним потовиділенням,
нездатністю концентруватися на певних цілях та завданнях,
відчуттям жару чи холоду,
болями в животі,
діареєю.

У деяких пацієнтів перед появою головного болю виникає особливий стан – аура. Вона проявляється спалахами світла чи зигзагів, звуженням кута зору, відчуттям поколювання чи оніміння в одній руці, що поступово переходить на іншу руку. Можливі також запаморочення, проблеми з мовленням, порушення координації, іноді навіть втрата свідомості.

Після нападу мігрені люди почуваються виснаженими, розгубленими і знесиленими протягом наступної доби. Але деякі пацієнти зазначають, що навпаки відчувають піднесення після зникнення болю. Хоча й різкий рух головою може знову викликати короткочасну мігрень.

Чому виникає мігрень

Причини мігрені наразі точно не відомі, хоча науковці з усього світу активно досліджують це питання. З достатньою певністю вчені говорять про групи факторів, які підвищують ризик виникнення цього типу головного болю.

Генетика

Спадковий фактор відіграє важливу роль у виникненні мігрені, що підтверджено багатьма науковими дослідженнями. Встановлено, що наявність мігрені у матері або батька підвищує ризик появи болю в їхніх дітей у 4 рази. Зокрема, по материнській лінії патологія передається частіше і лише в 1/3 випадків хвороба успадковується від батька.

Причини мігрені

Тригерні фактори

Напади мігрені зазвичай починаються внаслідок впливу певних провокуючих факторів – тригерів. Вони абсолютно індивідуальні, і часто навіть при тривалому перебігу захворювання людина не може встановити причинно-наслідкового зв'язку між нападом та його причиною.

Всі тригери мігрені поєднуються в 6 основних груп:

психологічні – нервова перенапруга, емоційні перепади, депресія;
метеорологічні – різка зміна клімату при далеких перельотах;
харчування – вживання певних продуктів, строгі обмеження калорійності при дієті, великі дози алкоголю чи кави;
вплив на органи почуттів – різкі запахи, миготливе або дуже яскраве світло, гучна музика чи інші звуки;
гормональні – зміна гормонального фону протягом менструального циклу, прийом оральних контрацептивів, вагітність;
порушення добових біоритмів – брак сну, зміна режиму при зміні часових поясів.

Та варто врахувати, що визначення тригерів мігрені у пацієнта є основою для створення індивідуальної схеми лікування.

Харчові фактори

Серед основних харчових тригерів захворювання виділяють:

Кофеїн. У деяких випадках лікарські засоби з кофеїном допомагають зменшити головний біль, особливо якщо він пов'язаний зі зниженим артеріальним тиском. Але при схильності до мігрені залежність від кофеїновмісних напоїв збільшує ризик частого повторення нападів.
Алкоголь, особливо червоне вино.
Шоколад – бета-фенілетиламін, що входить до складу шоколаду, може спровокувати напад.
Витриманий сир викликає мігрень завдяки високому вмісту тираміну, що провокує звуження судин та підвищення артеріального тиску. Тирамін також міститься в маринованих продуктах.

Спровокувати напад можуть також м'ясні напівфабрикати, дріжджова випічка, продукти з високим вмістом натрію глутамату або штучних підсолоджувачів.

Лікування мігрені

На жаль, медики відносять мігрень до невиліковних хвороб. Не існує методів, які дозволяють позбутися мігрені раз і назавжди. Але є й хороша новина – напади цієї недуги можна контролювати.

Для цього достатньо збалансувати режим дня, намагатися уникати емоційних та фізичних навантажень, навчитися раціонально поводитись у стресових ситуаціях, частіше провітрювати приміщення, гуляти на свіжому повітрі, переглянути харчовий раціон, скоротити до мінімуму споживання алкоголю.

Не обійтися й без медикаментозної терапії мігрені. Пацієнту потрібен такий засіб, який би швидко та дієво знімав біль. Найчастіше використовують нестероїдні протизапальні препарати, наприклад, з діючою речовиною ібупрофен. Він має сприятливе поєднання профілів ефективності та безпеки, оптимальну переносимість і при цьому високий знеболювальний потенціал.

Ібупрофен при мігрені діє одразу у двох напрямках. По-перше, має виражений анальгетичний ефект, завдяки якому зменшується інтенсивність та тривалість болючих нападів. По-друге, після прийому препарату спостерігається зниження вираженості супутніх симптомів мігрені, таких як нудота, блювання, фотопсія, фотофобія та тривожність.

Читайте також: Терапевт назвала особливості головного болю під час смертоносних ускладнень

Отже, мігрені – не вирок, адже сучасні препарати можуть долати або полегшувати симптоми цієї недуги. Ми ж рекомендуємо не зволікати та при сильних головних болях звернутись за консультацією до сімейного лікаря.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: 24tv.ua  Переглядів: 272


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook