лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Хруст у шиї: чому це відбувається і що робити

Хруст у шиї: чому це відбувається і що робити
Чим небезпечний хрускіт у шиї і коли потрібно звертатися до лікаря.

Поспішаємо тебе заспокоїти — у 90% випадків хрускоту у шиї без болю допомога лікаря та лікування тобі не знадобляться. Але розібратися, чому хрустить шия, що робити при болючих відчуттях, і коли важливо вирушати до лікаря, тобі допоможе tochka.net. Наш консультант — дитячий хірург, ортопед-травматолог Василь Суворов із Smart Medical Center — докладно розповість про все.

Хруст у шиї: чому виникає і коли варто звертатися по допомогу



Хруст у шиї буває двох видів: доброякісний та злоякісний, розповідає лікар Василь Суворов. Доброякісний хруст у шиї не викликає болю і після нього особа може навіть відчувати полегшення. Такий хруст не потребує лікування і не є ознакою нестачі вітамінів чи мікроелементів.

Чому шия хрустить

Хруст у шиї є цілком нормальним для людей. Колона хребта складається не тільки з хребців та міжхребцевих дисків, а ще з дрібних суглобів, які дозволяють робити розгинання та згинання, нахили, повороти голови в сторони.

ПОГЛЯД ЕКСПЕРТА

Василь Суворов
ортопед-травматолог


Ці дрібні суглоби поєднані між собою і стабілізують хребет під час різних рухів. Вони орієнтовані до землі під косим кутом. Тому, коли ми довго стоїмо або ходимо, відбувається зісковзування цих суглобів. А після того, коли ви розтягуєте їх із хрустом, ви ставите ці суглоби на місце. Це абсолютно нормальне явище, воно є у всіх людей і, якщо ви не відчуваєте болю — це не є ознакою чогось, що треба лікувати і власне перейматися.

Головною ознакою злоякісного хрусту є біль. Якщо ти рухаєш шиєю, відбувається хруст, який причиняє біль, то варто звернутися до лікаря. За словами ортопеда-травматолога Василя Суворова, такий біль може бути ознакою дегенеративного захворювання міжхребцевого диску (відоме як остеохондроз) або фасеточного синдрому.

До якого лікаря варто звертатися у разі хрусту у шиї

Якщо у тебе хруст у шиї, який спричиняє біль, варто звернутися або до невролога, або до ортопеда, або до вертебролога.

Хруст у шиї: лікування

Хруст у шиї без болю не потребує лікування та є цілком нормальним. Якщо хруст у шиї супроводжує біль, тоді лікарі проводять діагностику. Тобі можуть призначити рентгенографію хребта, а якщо не виявлять порушень — тоді додадтково можуть призначити МРТ. На МРТ краще видно міжхребцевий диск, стан суглобів, зв’язки, сухожилля та м’які ткані.

Лікування злоякісного хрусту у шиї складається з кількох етапів:

* Лікувальна фізкультура. Пацієнт може з фахівцем або самостійно робити вправи на укріплення м’язів шиї та стабілізацію суглобів.
* Ін’єкція. Якщо протягом шести місяців лікувальна фізкультура не допомагає, тоді роблять укол в ділянці біля хребців спинного мозку або у фасеточний суглоб, щоб прибрати біль та запалення. Також продовжують лікувальну фізкультуру.
* Оперативне втручання. Проведення операції можливе лише за наявності інших ознак окрім болю під час хрусту в шиї (біль, який стріляє в руку, особливо при певних рухах головою, оніміння певних пальців руки, відчуття слабкості руки, біль у руці, який йде по ходу нервів плечового сплетіння, або біль фасеточних суглобів).

ПОГЛЯД ЕКСПЕРТА

Василь Суворов
ортопед-травматолог


Сам біль під час хрусту у шиї не є показанням до операції, якщо немає інших патологій. Якщо є дегенеративні зміни міжхребцевого диска, тоді робиться його заміна, або його зменшення (щоб не було тиску на нерви). Але ще раз зазначу, першочергове — це лікувальна фізкультура, треба робити вправи на укріплення м’язів шиї та стабілізацію суглобів.

Як допомогти собі при хрусті у шиї

Самостійно впоратися з болем та хрустом у шиї можна самомасажем. Для цього виконай нескладні маніпуляції:

Натри комірцеву зону камфорною олією.
Ляж на спину на тверду рівну поверхню.
Зімкни кисті рук у замок і помісти їх на задню поверхню шиї, щоб ребра долонь упиралися в основу черепа, а великі пальці лежали по обидва боки від хребетного стовпа.
Підніми голову, чинячи тиск на основу черепа.
Повтори рухи, масажуючи м'язи.

Читайте також: Сонячний та тепловий удар: в чому відмінність, симптоми і перша допомога

Кількість повторень залежить від твого здоров'я. Не роби самомасаж, якщо ти відчуваєш під час нього біль чи дискомфорт. У таких випадках тобі краще звернутися до лікаря.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: tochka.net  Переглядів: 731


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook