лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Неймовірно смачна страва близькосхідної кухні Маклюбе: готуємо у мультиварці

Маклюбе – неймовірно смачна страва близькосхідної кухні, що складається з рису, м’яса та смажених овочів. Всі інгредієнти страви викладаються шарами у казан чи інший посуд, який перед подачею перевертають уверх дном. Звідси й походить назва, яка у перекладі означає «перевернутий». Маклюбе дуже часто подають на сімейних застіллях, на святах чи бенкетах, частіше за все разом із йогуртом чи свіжим салатом.

Важко прослідкувати точне походження страви. Та відомо, що у Багдадській кулінарній книзі, що написана ще у ХІІІ сторіччі, маклюбе приділений цілий розділ. Для приготування використовують різноманітні овочі, в основному це томати, картопля, баклажани та цвітна капуста, трохи рідше – ще цибуля та солодкий перець. Іноді у страві можна зустріти всі ці овочі, та частіше – якесь їх поєднання.



М’ясо теж можна використовувати різне – баранину, курку чи телятину. Я обрав останній варіант. Рис я рекомендую взяти довгозернистий, адже під час приготування він не повинен перетворитися на кашу, тому круглозернистий тут не буде доречним. Важливу роль відіграють і спеції, аби страва була насичена смаками та ароматами. Я використав найбільш характерний для цієї страви набір: палички кориці, лаврове листя, куркуму, кардамон та духмяний перець. Після перевертання маклюбе можна прикрасити горіхами чи свіжою петрушкою. Мабуть, у кожному домі в країнах Близького Сходу існує власний спосіб приготування цієї неймовірно смачної страви.

Унікальність маклюбе саме у способі приготування. Ідея нашарувати овочі та м’ясо під рис дозволяє всім ароматам сплестися між собою. Найперший шар зазвичай роблять з томатів, аби інші овочі, м’ясо та рис не пригоріли. Готувати маклюбе потрібно на невеликому вогні. Краще використовувати для приготування жаровню чи казан з чавуну, також ліпше, якщо посуд буде широким. Я вирішив приготувати маклюбе у мультиварці – вона також ідеально підходить для цієї страви, виходить дуже смачно. Тож обов’язково візьміть до уваги цю страви та неодмінно приготуйте, вам сподобається!

Інгредієнти

2 картоплини
1 баклажан
1 червоний солодкий перець
2 томати
1 цибуля
1 склянка рису басматі
500 г телятини
1 ст. л. куркуми
2 ст. л. томатної пасти
3 лаврові листки
1 паличка кориці
5 зерен кардамону
2 горошини запашного перцю
5 ст. л. соняшникової олії
до смаку сіль і перець

Маклюбе: Покроковий рецепт

Крок 1

Підготуйте всі інгредієнти для приготування ароматного близькосхідного маклюбе.

Крок 2

Баклажан помийте і наріжте кружальцями завтовшки приблизно 5 мм. Такими ж кружечками наріжте 2 томати.

Крок 3

Розігрійте пательню з 1 ст. л. соняшникової олії і посмажте кружечки баклажанів по кілька хвилин з кожного боку до золотистої скоринки.

Крок 4

У чашу мультиварки, як я, або на дно казана викладіть спочатку шар свіжих томатів, посоліть, потім зверху викладіть шар обсмажених баклажанів і ще раз трохи посоліть.

Крок 5

Картоплю (2 шт.) наріжте такими ж слайсами, як і інші овочі. Можна очистити її або просто добре помити, як зробив я. Обсмажте картоплю до появи рум'яної скоринки на 1 ст. л. соняшникової олії з обох сторін.

Крок 6

М'ясо (500 г) зачистіть від плівок і наріжте невеликими шматочками, трохи посоліть. Обсмажте шматочки телятини на пательні з 2 ст. л. соняшникової олії до появи рум'яної скоринки.

Крок 7

У чашу мультиварки на шар баклажанів викладіть картоплю і зверху смажену м'якоть телятини.

Крок 8

Цибулину очистіть і наріжте півкільцями. Солодкий червоний перець (2 шт.) наріжте тонкими смужками.

Крок 9

Цибулю з перцем посмажте на 1 ст. л. соняшникової олії, додайте трохи солі і викладіть в чашу зверху на шар м'яса.

Крок 10

У склянці змішайте 2 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. куркуми, додайте воду і розмішайте.

Крок 11

Додайте в чашу інші спеції: паличку кориці, 5 зерен кардамону, 2 горошини духмяного перцю і 3 лаврових листки.

Крок 12

Всипте у чашу 1 склянку рису. Я рекомендую використовувати басматі, але цього разу я взяв звичайний пропарений рис, він теж підходить, бо залишається розсипчастим.

Крок 13

Влийте томатну пасту з куркумою і долийте ще води, щоб вона покривала рис на 5 мм.

Крок 14

Читайте також: Готуємо ароматну, ніжну і запаморочливо смачну хашламу - зірку вірменської кухні

Готуйте маклюбе, використовуючи в мультиварці режим «плов». Якщо готуєте в казані, спочатку доведіть до кипіння на середньому вогні, а потім зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте 40 хвилин.

Готувати – це просто!скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: klopotenko.com  Переглядів: 452


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook