лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Смаки Азії: насичена жайма з яловичиною та овочами від Євгена Клопотенка

Поєднання м’яса з овочами можна зустріти у будь-якій кухні світу, але ж наскільки різноманітні смаки вони всі мають! Східна шурпа з баранини смакує інакше, як наша українська печеня, а французький беф бургіньйон не можна порівняти з англійським пастушим пирогом. Все через різні способи приготування, техніки та склад овочів. Сьогодні я пропоную вам дуже цікавий рецепт – будемо готувати жайму з яловичиною, томатами та капустою. Виходить дуже колоритно і соковито!

Що таке жайма?

Жайма – це казахська страва з тушкованого м’яса й овочів. Подібна до азу з яловичини, і ніби все просто. Та фішка в тому, що тушкується все разом з невеличкими рулетиками з тіста, ось саме вони й звуться жаймою. Таку страву зручно робити у великому казані чи каструлі з товстим дном. На порційні тарілки або одне велике блюдо викладаються спочатку трубочки з тіста, а зверху вже тушковане м’ясо. Зручно для обіду в компанії друзів чи у родинному колі.



Поради з приготування жайми

Зазвичай рулетики готуються з тіста, витяжного або такого, як на пельмені чи манти. Та я вирішив трохи спростити процеси та взяв готове тісто філо. Воно дуже-дуже тоненьке та легке, тому вийде так само смачно. В деяких рецептах всередину ще загортають посічену зелень. Тому як схочете надати страві ще більшого аромату, можете зробити так само.

Набір овочів теж можна варіювати. В мене це цибуля, томати, капуста і часник. Якщо хочеться додати ще чогось – не стримуйте себе, а якщо якихось не буде, також не сумуйте, буде смачно в будь-якому випадку.

Інгредієнти

4 листи тіста філо
10 г вершкового масла (для змащування тіста)

Для печені:
800 г яловичини
300 г білокачанної капусти
1 зубчик часнику
1 цибуля
дрібка кмину
2 томати
70 мл олії
200 мл води (або бульйону)
сіль та перець до смаку

Жайма: покроковий рецепт

Крок 1

Зачистьте від плівок та зайвого жиру 800 г яловичини. Краще обирати м’яку частину, щоб м’ясо не було жорстким.

Крок 2

Наріжте зачищений шматок яловичини середніми кубиками. Намагайтесь робити їх приблизно однаковими, щоб страва рівномірно приготувалася.

Крок 3

В казані або каструлі з товстим дном розігрійте 70 мл олії, додайте порізане кубиком м’ясо. Смажте 20 хвилин на середньому вогні, до утворення апетитної золотавої скоринки. Каструлю накрийте кришкою та періодично помішуйте м'ясо.

Крок 4

Очистьте цибулину і зубчик часнику. Цибулю наріжте середніми кубиками, часник – дрібно порубайте. Пошаткуйте 300 г білокачанної капусти, томат наріжте середніми кубиками.

Крок 5

Додайте у каструлю до яловичини спочатку нарізану цибулю. Обсмажте приблизно 1 хвилину, доки вона не розм’якшиться. Далі покладіть томати й часник, просмажте кілька хвилин, поки томати не дадуть сік.

Крок 6

Додайте капусту та тушкуйте на невеликому вогні протягом 5 хвилин. Посоліть та поперчіть до смаку, вкиньте дрібку кмину і перемішайте страву. Влийте 200 мл води або бульйону, накрийте каструлю кришкою і тушкуйте на маленькому вогні протягом 30 хвилин.

Крок 7

Візьміть 4 листки тіста філо і викладіть на дошку чи тарілку. Накрийте вологим рушником, аби листи не завітрювались. Розтопіть 10 г вершкового масла та змастіть кожен шар за допомогою пензлика.

Крок 8

Кожні 2 шари тіста складіть разом і поріжте спочатку на смужки, а потім – на трикутники чи ромбики. Кожен з них скрутіть у маленькі рулетики, у мене їх вийшло 32 штуки.

Читайте також: Готуємо поживний тайський суп з яловичиною з дуже яскравим смаком

Крок 9

Викладіть сформовані рулетики зверху на м’ясо, накрийте кришкою і залиште на 10 хвилин. Дайте страві трохи охолонути, викладіть на тарілку жайму, тобто рулетики з тіста, а зверху чи поряд покладіть тушковане м’ясо з овочами.

Готувати – це просто!скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: klopotenko.com  Переглядів: 133


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook