лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Що таке шпундра, яку згадують в "Енеїді", та як її приготувати

Що таке шпундра, яку згадують в "Енеїді", та як її приготувати
Шпундру готували в Україні ще кілька століть тому. В "Енеїді" Івана Котляревського є такі слова: "Був борщ до шпундрів з буряками". Що ж таке шпундра?

"Шпундра – це тушковані в буряковому квасі свинячі реберця з буряком. Готував за традиційним рецептом, але додав від себе чорнослив. Дуже люблю копчені опішнянські сливи. Буряковий квас робив, якщо чесно, вперше в житті", – пояснює Тимофій Гайовий, шеф-кухар ресторану "Віват Провінція", пише "Gazeta.ua".

Рецепт шеф-кухар узяв із кількох джерел. Назву прочитав у "Енеїді". В інтернеті шукав інформацію. Порівнював рецепти. На їх основі створив власний.



Тимофій Гайовий розповів рецепт шпундри. Але зазначив, що важко розрахувати пропорції – їх треба відчувати. Наприклад, кількість пшона залежить від того, як випарувалася рідина.

Інгредієнти:

1 кг свинячих реберець;
3-4 буряки (квашені);
2 великі цибулини;
головка часнику;
очищений від кісточок і порізаний чорнослив (велика жменя);
буряковий квас (до літра);
розтерте запарене пшоно для запуску;
зелень кропу, петрушки, сіль, цукор і перець за смаком;
жир для смаження (смалець чи олія).

Приготування:

Нагріти жир у казані. Додати порізані невеликими шматками свині реберця. Помішувати, щоб м'ясо готувалося рівномірно. Обсмажити до золотистого кольору. Вкинути порізану чверть-кільцями цибулю, запарений чорнослив і нарізаний часник. Посолити, перемішати. Дати овочам трохи обсмажитися.

Коли цибуля змінить колір, додати буряк, на якому готували квас. Залити квасом. Тушкувати під кришкою доки м'ясо не стане м'яким.

Потім вкинути запарене терте пшоно. Воно потрібне, щоб рідина мала рівномірну консистенцію.

Довести до смаку, додати сіль, цукор і мелений чорний перець. Покласти зелень за смаком. Перемішати, накрити кришкою та загасити полум'я.

Буряковий квас можна приготувати за різними рецептами. Тимофій Гайовий рекомендує з використанням хлібної квасної закваски та меду.

Читайте також: Канапе з горіхово-сирним паштетом здивує незвичайним і дуже смачним ароматом

Рецепт бурякового квасу

Спочатку приготувати хлібний квас (3 л води, 10 г дріжджів, скоринки чорного хліба). Три дні має бродити. Далі готувати буряковий квас. На 3 л води – 0,5 кг різаних очищених буряків, 2 ложки закваски, 3 ложки меду. Накрити марлею, дати вибродитися.

Смачного!скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: poradnyk.com.ua  Переглядів: 973


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook