лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Знайшли хворобу, яка стимулює регенерацію пошкодженої печінки

Проказа — одна з найдавніших і найтяжчих хвороб людства. Проте досліди на броненосці показали, що бактерії, які її викликають, демонструють несподівану здатність, стимулюючи ріст і регенерацію печінки.

Печінка – це орган, який найкраще регенерується. Навіть якщо у донора видаляють дві третини печінки, згодом вона відновлює свій нормальний розмір. Однак через цироз та інші ушкодження вона втрачає таку здатність. Можливо, у майбутньому медики зможуть "перезапускати" регенерацію печінки, а допоможуть у цьому броненосці та бактерії Mycobacterium leprae, які викликають проказу.



Ці мікобактерії вражають не лише шкіру, а й очі, печінку, нервову систему. Ще раніше вчені з Единбурзького університету показали, що вони можуть заражати шванівські клітини, які допомагають роботі нейронам. Під цим впливом у них запускаються сигнальні шляхи, які повертають їх у молодший стан.

Однак ці досліди проводили на культурах клітин, але тепер науковці провели досліди на тваринах. Провести експерименти вдалося, використовуючи броненосців, які нерідко є переносниками прокази. Досліди показали, що зараження мікобактеріями викликає збільшення печінки цих тварин, причому орган зберігає здоровий вигляд та стан тканин. Це підтвердив і біохімічний аналіз ферментів, які виробляє печінку.

Проказа стимулює відновлення печінки

Читайте також: Кілька порад, як відновити печінку та зберегти її здоров’я

Команда вчених порівняла активність генів у клітинах печінки у здорових та заражених проказою броненосців. Робота показала, що гепатоцити (клітини печінки), як і шванівські клітини, під впливом бактерій перероджувалися. Якщо вчені з'ясують секрети мікобактерій, їх можна використовувати для створення нових ліків, які дозволять регенерувати печінку навіть при тяжкому ураженні.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: 24tv.ua  Переглядів: 153


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook