лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Це важливо знати кожному: як і коли правильно приймати ліки

Це важливо знати кожному: як і коли правильно приймати ліки
Кожній таблетці визначена своя година - час і порядок прийому і, якщо почали лікуватися ліками, то необхідно врахувати всі тонкості!

Ліки, прийняті у невизначену годину, можуть навіть спричинити шкоду.

На думку вчених той самий препарат діє неоднаково в різний час доби.



Тричі на день - не завжди правильно. Виявляється, рецептори нашого організму, що сприймають ліки, активні не завжди. Якщо приймати ліки в той час, коли рецептори не готові, попросту - «сплять», користі не буде. А ось якщо прийняти таблетку в той правильний момент, коли рецептори активні, то навіть менша доза препарату дасть потрібний ефект.

Для того, щоб правильно вибрати години прийому, необхідно враховувати також час дії самих ліків, тобто через скільки хвилин після введення вони потраплять у кров.

Крім того, необхідно розрахувати час так, щоб препарат опинився в організмі до очікуваного погіршення самопочуття або нападу хвороби. Зазвичай це час активізації того органа або системи, для яких призначена таблетка.

Якщо врахувати ці умови при призначенні ліків, то можна скоротити і кількість прийомів, і дози, а от лікування буде більш ефективним. Якщо ж ці умови не враховувати, то ліки можуть і нашкодити, що доведено численними експериментами.

Наприклад, коли мишам уводили дозу строфантину вдень (препарат для кардіологічних хворих), тварини спокійно жили. Якщо ж ця доза була уведена ввечері, то тварини гинули. Цей випадок доводить, як небезпечно пити ліки у неналежний час. Як це працює?

Бронхіальна астма

При цій хворобі напади найчастіше бувають увечері або вночі, тому знаючи час можливого погіршення самопочуття та час дії ліків після введення, можна розрахувати годину прийому. Встановлено, що протиалергійні (антигістамінні) засоби теж необхідно приймати близько 23 години, коли в організмі максимальна концентрація гістаміну.

Виразкова хвороба

Напевно, багато хто знає, що у здорових людей травний сік вночі практично не виділяється, а у хворих з виразкою шлунка або 12-палої кишки соляна кислота максимально виробляється саме вночі - тому й виникають різкі болі. Якщо препарати, що зменшують кількість соляної кислоти (так звані інгібітори протонної помпи), приймати ввечері, то легко можна обійтися однією таблеткою на день. А раніше такі хворі ліки приймали жменями.

Гіпертонія, ішемічна хвороба серця

Відомо, що артеріальний тиск є нестабільним протягом дня, існують так звані добові ритми. У здорової людини тиск вдень трохи вищий, ніж уночі. Хворі гіпертонією діляться на тих, у кого тиск максимально підвищується в денні години, і на тих, у кого пік підвищення тиску навпаки припадає на ніч.

У першому випадку логічно призначати препарат вранці, щоб він захищав хворих від підвищення тиску в період неспання у денні години.

Другий випадок є більш небезпечним, тому що вдень у людини тиск нормальний, а вночі або рано вранці він різко підвищується. Зазвичай такі пацієнти вранці прокидаються з головним болем, тому їм, щоб запобігти цим ускладненням, ліки для зниження тиску необхідно прийняти на ніч. Установлено, що пік інсультів і інфарктів приходиться саме на 3-5 годину ранку.

Хворим з ішемічною хворобою серця основні препарати необхідно приймати в ранкові години, тому що напади стенокардії, зазвичай найчастіше, провокуються фізичним навантаженням. Багато сучасних кардіологічних препаратів можна приймати один раз на добу.

Температура та біль

Установлено, що нестероїдні протизапальні препарати (аспірин, індометацин та інші) швидше знімають біль і нормалізують температуру тіла, якщо приймати їх у другій половині дня. Тому, якщо біль, наприклад при ревматоїдному артриті сильніше ввечері, ліки призначають в обід, якщо вночі - близько 19 години.

Аспірин або аскофен (аспірин з кофеїном) приймають після їжі, коли шлунок вже почав виробляти соляну кислоту. Завдяки цьому будуть подавлені кислотні властивості ацетилсаліцилової кислоти (провокуючої подразнення слизової оболонки шлунка).

Різні ліки й приймаються по-різному.

До їжі. Більшість препаратів приймаються за 30-40 хвилин перед їжею, коли вони найкраще всмоктуються. Іноді - за 15 хвилин до прийому їжі, ніяк не раніше.

Під час їжі. Під час їжі кислотність шлункового соку дуже висока, а тому значно впливає на стабільність ліків і поглинання їх у кров.

Разом з їжею потрібно приймати препарати шлункового соку або травні ферменти, тому що вони допомагають шлунку перетравлювати їжу, а також разом з їжею бажано приймати проносні засоби, що підлягають перетравлюванню.

Деякі сечогінні засоби приймаються разом з їжею.

Під час їжі рекомендується приймати також хінідин (антиаритмічний та протималярійний засіб), еуфілін (протиастматичний засіб), левоміцетин (антибіотик широкого спектра дії).

Після їжі. Якщо ліки призначені після їжі, то для одержання найкращого терапевтичного ефекту почекайте не менше двох годин.

Незалежно від їжі приймають бронхолітики, засоби, що поліпшують мозковий кровообіг.

Натще. Прийом ліків натще - це зазвичай вранці за 20-40 хвилин до сніданку.

Засоби екстреної допомоги приймають поза залежністю від часу доби - якщо підвищилася температура або почалися кольки. У таких випадках дотримання графіка не є принциповим.

Якщо ви пропустили час прийому ліків і пройшло 1-2 години, то препарат можна прийняти, як завжди. Якщо ж перерва більше, - рекомендується пропустити прийом ліків до наступного, щоб уникнути передозування. Після цього графік прийому ліків бажано відновити.

Якщо ви приймаєте кілька видів ліків, то їх за можливістю намагайтеся приймати по черзі, тому що багато ліків взаємодіють між собою. Коли призначені відразу кілька препаратів, необхідний інтервал в 10-15 хвилин між прийомом кожного з них.

Дуже часто несумісними бувають антибіотики. Їх не треба без необхідності сполучати з жарознижуючими, снодійними, антигістамінними препаратами.

І, звичайно ж, у жодному разі - з алкоголем. Ліки й алкоголь у будь-якому вигляді не сполучаються. На час лікування не можна приймати горілку, коньяк, вино, пиво, коктейлі.

Це також стосується і стану похмільного синдрому: у цей час категорично протипоказаний прийом звичайних знеболюючих препаратів, що знімають головний біль. Краще скористатися народними методами боротьби з похміллям, які не викликають побічних явищ.

Рекомендується уважно вивчати анотацію й приймати ліки саме так, як у ній зазначено або як рекомендував ваш лікар.

Запити водою стоячи. Велике значення має і спосіб прийому ліків. Потрібно пам'ятати, що приймати ліки краще стоячи, у крайньому випадку - сидячи, але ніяк не лежачи! Після прийому 2-3 хвилини не потрібно лягати, інакше ліки «пристануть» до внутрішньої поверхні стравоходу і незабаром можуть повністю зруйнуватися, не досягши шлунка та кишечнику.

Не можна запивати ліки чим потрапило. Тому що хімічні речовини в складі ліків здатні вступати в реакцію з напоями і продуктами харчування, то це може не тільки знизити ефективність лікування, але й нанести шкоду здоров'ю. Можлива також алергія, отруєння. Тому не слід запивати ліки газуванням, соком, чаєм, кавою, молоком!

Читайте також: Активоване вугілля: коли, як і скільки приймати

Приймаючи ліки, необхідно дотримуватися основного правила: якщо лікар не оговорював особливості прийому таблеток, найкраще запивати їх кип'яченою водою кімнатної температури (близько 20 градусів) не менше 1/2 склянки на препарат. Вода - це хімічно нейтральна речовина, а значить, - універсальна рідина.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: poradnyk.com.ua  Переглядів: 368


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook