лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Тонке тісто та волоські горіхи: простий рецепт домашньої медової пахлави

Хрустка скоринка, просотані медом шари тіста, котрі доповнюють горіхи – пахлава прекрасна. Це справжня візитка східної кухні, котра здатна викликати залежність від неперевершеного смаку. Медова пахлава настільки ж проста в своїх смаках, наскільки складна в тому, щоб бути достатньо соковитою, насиченою та пряною. На щастя, я маю чудовий рецепт.

Історія цього десерту доволі суперечлива та, на жаль, не надто добре задокументована. Авторство страви собі приписують і греки, і турки, і чимало народів країн Близького Сходу, що породжує чимало версій рецепту пахлави. Можна зустріти пахлаву у формі трикутників, яку покривають подрібненими фісташками, роблять пахлаву з корицею та гвоздикою, існує варіація у формі ромбів із медовим сиропом та волоськими горіхами чи мигдалем.



Колись пахлава була десертом для дуже заможних людей, адже потребувала неабиякої майстерності від кухаря, щоб приготувати її, як слід. У Туреччині дотепер існує вислів: «Я не настільки багатий, щоб їсти пахлаву щодня». На щастя, зараз усі продукти для страви цілком доступні, а приготування можна спростити, приміром, використанням готового тіста.

До речі, якщо ви любите десерти з тонкого листкового тіста, також раджу приготувати ароматний штрудель з яблуками, який смакує просто ідеально!

Як користуватися тістом філо

У давнину складність приготування пахлави полягала в основному саме в тісті, адже воно повинно бути дуже тонким. Тепер у нас є готове тісто філо. І це дуже гарна новина.

Щоб тісто було ідеальної консистенції, дістаньте його з морозилки принаймні за пів дня до приготування і перекладіть у холодильник. Ще краще лишити його там на ніч, що готувати зранку. Так перепад температур буде не надто великим, тісто розмерзнеться рівномірно, але не розм’якне надто сильно.

Якщо ви вирішили готувати пахлаву тут і зараз, можете розморозити тісто, просто діставши його з морозилки чи навіть дорогою додому з магазину. За таких обставин його потрібно розморожувати близько 2 годин за кімнатної температури, але слідкувати, щоб воно не стало надто м’яким і втратило форму.

Коли відкриєте паковання тіста філо, зберігайте його під вологим рушником, щоб воно не підсихало.

Інгредієнти

Для пахлави:
450 г тіста філо
450 г волоських горіхів
½ ч. л. меленої кориці
¼ ч. л. солі
200 г вершкового масла

Для сиропу:
200 г цукру
150 мл води
200 г меду
1 ст. л. соку лимона
2 палички кориці
1/2 лимона (цедра)
4 коробочки кардамону
1 бутон гвоздики

Домашня пахлава: покроковий рецепт

Крок 1

Підготуйте всі інгредієнти для приготування медової пахлави з тістом філо. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.

Крок 2

Для сиропу в сотейнику з'єднайте 200 г цукру і 150 мл води. Увімкніть невеликий вогонь, щоб не спалити сироп.

Крок 3

Додайте в сотейник до цукру з водою 200 г рідкого меду і розмішайте. Якщо у вас є тільки твердий мед, попередньо розтопіть його на паровій бані.

Крок 4

Потім покладіть до сиропу спеції: 2 палички кориці, 4 коробочки кардамону і 1 бутон гвоздики.

Крок 5

Натріть цедру половини лимона та додайте її в сироп. Також вичавіть у сотейник приблизно 1 ст.л. лимонного соку.

Крок 6

Варіть сироп 10 хвилин на невеликому вогні, періодично помішуючи, до повного розчинення цукру. Дочекайтесь появи великих бульбашок і зніміть з вогню. Лишіть охолонути.

Крок 7

Перебийте блендером в дрібну крихту 450 г волоських горіхів. Це можна зробити і качалкою, поклавши горіхи між двома аркушами пергаменту, чи просто ножем. Однак за можливості використовуйте блендер, щоб крихта була дрібніша.

Крок 8

Змішайте в мисці перебиті горіхи з ½ ч. л. меленої кориці і ¼ ч. л. солі. Гарно перемішайте.

Крок 9

У сотейнику на середньому вогні розтопіть 200 г вершкового масла для змащування тіста філо.

Крок 10

Візьміть деко та змажте його невеликою кількістю розтопленого масла. Викладіть перший шар тонкого тіста, а решту накрийте вологим рушником. За допомогою силіконового пензлика змастіть тісто тонким шаром розтопленого вершкового масла по всій поверхні. Зверху викладіть наступний шар тіста, змастіть і його маслом, повторіть іще двічі, щоб було 4 шари.

Крок 11

На 4-ий шар рівномірно викладіть близько 180-200 г горіхів. Зверху викладіть ще 4 шари тіста, змащуючи кожен розтопленим маслом. Рівномірно розподіліть таку ж кількістю горіхів. Далі викладіть знову 4 листи тіста, так само промащуючи маслом, а насамкінець, на останній шар тіста - горіхи, що залишилися, близько 50-90 г.

Крок 12

Дуже гострим ножем або ножем для піци наріжте пахлаву спочатку на поздовжні смужки шириною десь по 4-5 см, а потім по діагоналі з таким же відступом, щоб вийшли однакові ромбики. Запікайте пахлаву 25 хвилин за температури 180 градусів.

Крок 13

Читайте також: Медова курка по-турецьки: рецепт із палацу султана

Полийте готову пахлаву сиропом, використовуючи весь, що є. Саме велика кількість сиропу забезпечує неймовірний медовий смак страви. Лишіть пахлаву холонути та просочуватися приблизно на 2 години. Ну а потім подавайте до гіркуватої кави чи чорного турецького чаю, та насолоджуйтеся цим ніжним смаком медової пахлави з виразним горіховим посмаком.

Готувати – це просто!скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: klopotenko.com  Переглядів: 337


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook