лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Хрустка начинка: давній український рецепт вареників “з піском”

Розкушуєте ви вареник, а під ніжним тістом відчуваєте хруст і насичений смак шкварок. Більшої автентики уявити складно, та й нащо! Тут довершено буквально все: текстури, смаки, навіть модна назва в стилі сучасних ресторанів, де часто з’являється “пісок” чи “пил”. Де-не-де страву називали апетитніше – “із зажарочкою”. Принаймні саме з такою назвою бабуся передала старовинний рецепт Анастасії з Венигородок, котрим вона поділилася для проєкту Фуд-гід Україною, який ми робили разом з командою Platfor.ma.



Взагалі страва бере коріння десь на Полтавщині та Чернігівщині, де такі вареники готували ще пару сотень років тому. Наразі рецепт призабувся, але для цього я і працюю: нагадати та зробити старовинну українську кухню знову популярною.

Цікаві нюанси вареників з піском

Свою назву страва заробила через смажене з борошном сало в начинці. Воно висмажується до хрусту та крихкості. Ефект на зубах нагадує пісок, однак м’яке тісто та насичений смак збалансовують нетипову текстуру.

Саме тісто на вареники в цьому рецепті готується на основі кефіру. Так воно виходить трохи пухкішим за те, що готується на молоці чи на воді. Однак, за бажанням, ви можете спробувати приготувати страву на іншому тісті. Адже рецептів вареників є стільки, скільки кулінарів в Україні.

Борошно в цій страві використовується не тільки для тіста, але й для начинки. При цьому жир з м’яса чи смаженої ковбаси також не завадить для змащення готових вареників. В результаті, страва виходить геть далекою від здорового харчування. Але її й не готували ніколи як повсякденну, тільки на свята. А часом такий жирний борошняний український читміл – буквально єдине, чого бажає душа.

Інгредієнти

Для тіста:
260 г борошна
180-200 г кефіру 2,5%
2 ст.л. соняшникової олії
дрібка солі

Для начинки:
100 г сала
2 середні цибулини
2-3 ст.л. з гіркою борошна
сіль за смаком

Як приготувати вареники з засмажкою: покроковий рецепт

Крок 1

У мисці змішайте 200 г борошна, 180 г кефіру, дрібку солі та 2 ст.л. соняшникової олії. Спершу перемішуйте тісто лопаткою, а коли воно стане більш цільним, перекладіть на притрушену борошном поверхню і домісіть руками. Тісто має вийти еластичним і не липнути до рук. Сформуйте з нього кульку, накрийте рушником і дайте відстоятись 15 хвилин.

Крок 2

У цей час приготуйте начинку. 100 г сала наріжте дрібним кубиком, подрібніть 2 цибулини. Обсмажте на пательні сало з цибулею, поки остання не стане прозорою. Потім додайте 2-3 ст.л. борошна. Кількість регулюйте, орієнтуючись на кількість жиру - борошно повинно його всотати. Обсмажуйте начинку, поки борошно не почне румʼянитись.

Крок 3

Притрусіть поверхню столу борошном і розкачайте тісто в тонкий пласт. Склянкою чи формою виріжте кружечки, покладіть у кожен начинку і защипінть тісто, формуючи вареники. Лишіть трохи засмажки для подачі.

Крок 4

Читайте також: Вареники по-польськи з картоплею та кисломолочним сиром від Євгена Клопотенка

Закип’ятіть воду в каструлі, додайте дрібку солі. Вкиньте у воду вареники, дочекайтеся, поки вони спливуть, і варіть іще 3 хвилини опісля. Готові вареники змастіть маслом чи жиром з-під ковбаси/м’яса, якщо є, або просто подавайте зі шкварками, що лишилися.

Готувати – це просто!скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: klopotenko.com  Переглядів: 299


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook