лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Смачна спадщина: картопляні пиріжки з горохом, або подільські розрепанці

Розрепанці – це невеликі картопляні пиріжки, скріплені тільки по краях. Найчастіше їх готували з гороховою чи квасолевою начинкою та подавали з “маштаркою” – соусом з горіхів, гарбузового та лляного насіння та сметани, з яким традиційно подають картопляники.

Цю чудову традиційну українську страву ми разом з командою Platfor.ma відшукали під час створення проєкту Фуд-гід Україною. І вона вже стала однією з моїх найулюбленіших.



Леся Никитюк, з Хмельниччини, яка і надала нам цей рецепт, розповіла, що це старовинний рецепт української кухні, який і досі популярний на Поділлі. Тож якщо ви ще не готували картопляні пиріжки з горохом, то саме час почати. Бо це прекрасна нагода відчути зв’язок з давніми кулінарними традиціями, пізнати нові цікаві смаки та дізнатися, врешті-решт, причину великої любові подолян до цієї страви. Я думаю, ви пам’ятаєте мій рецепт картопляників з грибами, які, я впевнений, до смаку багатьом з вас, а от тепер ми будемо готувати щось новеньке, але не менш смачне.

Ці картопляні пиріжки з начинкою колись вважалися символом гостинності. Ними зустрічали поважних гостей, наречені перед весіллям випікали їх для родичів майбутнього чоловіка, а рецепти, які у кожній родині мали свої особливості, передавалися з покоління в покоління.

Найпершою згадкою про розрепанці вважають записи у щоденнику одного з мандрівників, що подорожували Україною в давні часи. Він назвав їх «печивом із начинкою» і підкреслив, що ними пригощали лише найбільш бажаних гостей.

Подібні картопляники є у багатьох інших країнах, скажімо литовські цепеліни, що мають вигляд дирижаблів та готуються з картопляного тіста, а за начинку у них – м’ясний фарш. Їх подають зі смаженими шкварками та цибулею. Унікальність українських картопляників в духовці не лише у формі пиріжечків, а й у дуже смачному горіхово-насіннєвому соусі, який ми теж навчимося готувати
Як приготувати картопляники?

Інгредієнти

Для тіста:
5 середніх картоплин
2 яйця (+ 1 яйце для змащування)
3 ст. л. борошна
сіль до смаку

Для маштарки:
100 г ядер волоського горіха
100 г гарбузового насіння
1 ст.л. олії
2 цибулини
2 ст. л. насіння льону
4 ст. л. сметани 20 %
1 ч.л. солі
½ ч.л. цукру
дрібка чорного меленого перцю

Для начинки:
200 г гороху
1 ст. л. смальцю
2 цибулини
дрібка солі
дрібка цукру

Розрепанці: покроковий рецепт

Крок 1

Щоб приготувати начинку, спочатку замочіть 200 г гороху у холодній воді на ніч. Вранці злийте воду, залийте нову і варіть до готовності на середньому вогні протягом 20-30 хвилин. Процідіть і потім пропустіть горох через мʼясорубку чи перебийте у блендері.

Крок 2

Обсмажте на 1 ст. л. смальцю 2 дрібно порізані цибулини до золотавого кольору, додайте їх до гороху. Посоліть і додайте у масу дрібку цукру.

Крок 3

Для тіста відваріть 5 середніх картоплин у мундирах, очистьте, пропустіть через мʼясорубку, додайте 2 яйця, 3 ст. л. борошна, посоліть. Замісіть тісто. Увімкніть духовку на 180 градусів.

Крок 4

З тіста сформуйте коржики розміром з долоню, у кожен викладіть начинку з гороху і защипніть у формі човників, так, щоби середина пиріжка залишилась відкритою.

Крок 5

Викладіть пиріжки на деко застелене пергаментом, можна змастити його смальцем за бажання. Потім змастіть картопляники зверху збитим яйцем. Випікайте картопляники у духовці протягом 50-60 хвилин.

Крок 6

А тим часом приготуйте маштарку. Посічіть дрібно 2 цибулини, обсмажте їх на 1 ст. л. олії до золотавого кольору. Покладіть до макітри чи ступи 100 г ядер волоського горіха, 2 ст.л. насіння льону, 100 г насіння гарбуза, смажену цибулю, цукор, сіль, мелений перець та добре перетріть до однорідної маси. Додайте до неї 2 ст.л. сметани 20% і ще раз добре перемішайте.

Читайте також: Ваша нова гастролюбов: пиріжки з горохом в духовці від Євгена Клопотенка

Крок 7

Дістаньте з духовки пиріжки з горохом, викладіть на миску. Подавайте їх гарячими, з соусом маштаркою.

Готувати – це просто!скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: klopotenko.com  Переглядів: 405


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook