лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно

Справжня паляниця: рецепт випічки, що стала національним ідентифікатором

Паляниця – слово, яке стало з моменту військового вторгнення РФ в Україну справжнім національним ідентифікатором, що дозволяє відрізнити українців від росіян. Вважається, що росіянин, який не жив в Україні і не з'їв тут пуд солі, не може правильно вимовити це слово. При цьому українці, навіть не етнічні, легко справляються з вимовою. А зараз це слово стало головним визначником свій-чужий.

Проте багато хто забуває, що паляниця – це смачна випічка, яка століттями прикрашала святковий стіл українців. До речі, чи не в кожному українському селі є свій рецепт приготування паляниці. Та й саму етимологію цього слова трактують по-різному.



Одні вважають, що назва походить від того, що смачний корж, який називають паляницею, готують на сковороді. Щоб вона добре пропеклася всередині, іноді її трохи перетримують на вогні. Через це вона завжди виходить трохи підгорілою (підпаленою) з одного боку. Інші кажуть, що слово паляниця походить від того, що готову випічку знімали з дека, нанизуючи на кілок (палю).

У будь-якому разі, паляниця, як випічка і як слово, пройшла багатовіковий гарт і благополучно дожила до наших часів. І, незважаючи на величезну різноманітність рецептів, кулінари виділяють один класичний, який заслуговує на те, щоб його спробувати.

Інгредієнти для паляниці

Для приготування паляниці нам знадобляться такі продукти:

пшеничне борошно - 400 г,
сухі дріжджі – 1,5 чайної ложки,
вода - 250 мл,
сіль - 1 чайна ложка,
цукор – 1 столова ложка.
соняшникова олія (для випічки) – 1-2 столові ложки.

Рецепт приготування паляниці

Спочатку слід приготувати опару. Для цього 1-2 столові ложки борошна змішуємо із сухими дріжджами. Додаємо 200 мл теплої (не гарячої!) води і ретельно все розмішуємо.

Накриваємо опару чистим рушником або харчовою плівкою і ставимо у тепле місце на години 2-3. За цей час поверхня тіста має покритися бульбашками.

Додаємо до цієї пухирчастої опари все борошно, що залишилося. А в 50 мл теплої води, що залишилися, розчиняємо цукор і сіль. Цей розчин виливаємо в тісто і все знову ретельно перемішуємо.

Після такого перемішування тісто має стати гладким і легко відлипати від стінки ємності, в якій його перемішували. Далі надаємо цьому тісту кулясту форму і злегка змащуємо його зверху олією.

Накриваємо тісто і знову ставимо його у тепле місце, щоби підійшло. Воно має вирости в обсязі приблизно вдвічі.

Після цього вже з тіста, що виросло, ще раз формуємо кулю і викладаємо її на деко, змащене соняшниковою олією і присипане борошном (або вистелене пергаментом). У такому вигляді, вже на деку, залишаємо його ще на годину. За цей час тісто, яке трохи осіло в процесі роботи з ним, знову має підрости.

Робимо у верхній частині кулі горизонтальний надріз з одного боку. У довжину він має становити приблизно половину кола. Завдяки цьому надрізу при випіканні верхня скоринка не відокремиться від решти тіста. А сама паляниця матиме акуратний "козирок", який додасть їй апетитності.

Ставимо тісто в нагріту до 190-200 градусів духовку. Час випікання – 45-60 хвилин. Внизу під лист бажано поставити ємність з водою, щоби паляниця не підгоріла.

Готова випічка має бути підрум'яненою. А при постукуванні по ній палиниця має видавати глухий звук.

Читайте також: Рецепт справжньої української паляниці від кулінарного ентузіаста Григорія Германа

І останнє: дайте їй охолонути. Ну, хоч трохи, бо гаряче тісто вельми небезпечне для здоров'я. А ось теплу (ні в якому разі не гарячу!) паляницю вже можна їсти. Особливо смакує вона з холодним молоком. А втім, вона з усім смакує.скачать dle 12.0
рейтинг новини:  
  • Подобається
  • 0
Джерело: today.ua  Переглядів: 2 538


Коментувати
Відео
Ми у соцмережах
  • Facebook